Καπνοβιομηχανία ΚεράνηςΜία από τις πιο ιστορικές ελληνικές καπνοβιομηχανίες με μοναδική πορεία και χαρακτηριστικά. Θύμηση και αναμνήσεις μιας εποχής, όπου το «πολυτιμότερον αγαθόν μας» έχει πάψει να κατέχει τη θέση που κατείχε αρκετές δεκαετίες πριν.
«Παλλάς», «Άρωμα», «Έθνος», «Όscar», «Δελφοί», πρόκειται για ιστορικά σήματα που έμειναν άρρηκτα συνδεδεμένα τόσο με την ιστορία της ελληνικής καπνοβιομηχανίας όσο και με γενιές θεριακλήδων που «επένδυσαν» στα σήματά της.
Το 1926 γίνεται η αρχή από τον Γεώργιο Κεράνη και τους χώρους του δημοσίου καπνοκοπτηρίου. Το 1929 ξεκινάει η συνεργασία του με τους Νικόλαο Κεράνη και Σοφοκλή Φλέγκα.
Η εταιρεία αναπτύσσεται αυξάνοντας σταδιακά τον αριθμό των σημάτων της και το 1933 αποκτά το δικό της εργοστάσιο στην οδό Αθηνών 39 στον Πειραιά.
Το 1948 ο Γεώργιος Κεράνης πεθαίνει ενώ την ίδια περίοδο η ελληνική οικονομία, βγαίνοντας από την περιπέτεια του πολέμου και τα δύσκολα γεγονότα που ακολούθησαν αρχίζει να ανακάμπτει. 
Η εταιρεία επενδύει και πάλι στην ανάπτυξή της υπογράφοντας σημαντικά συμβόλαια με οίκους του εξωτερικού για την παραγωγή σημάτων με ιδιαίτερη δυναμική (KimKortinaPall Mall).
Στις αρχές της δεκαετίας του '90 φτάνει να κατέχει ένα σημαντικό ποσοστό στην εγχώρια αγορά καπνικών προϊόντων. 
Ο κύκλος κλείνει το 2006 με τη χρεωκοπία της εταιρείας μετά από ογδόντα χρόνια συνεχούς λειτουργίας της. 
Μοναδικό απομεινάρι της λαμπρής ιστορίας παραμένει το εμβληματικό κτήριο της βιομηχανίας στον Πειραιά που δεσπόζει θυμίζοντας πολλά, εύκολα και δύσκολα, καλά και κακά.

No comments

Powered by Blogger.