Βιομηχανία Ζυμαρικών ΚΙΚΙΖΑΣ


Ο κλάδος της παραγωγής ζυμαρικών έχει τις ρίζες του στις αρχές του 19ου αιώνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν στα Γενικά Αρχεία του Κράτους.
Η οικογένεια Κίκιζα ξεκινάει την επιχειρηματική της ιστορία το 1920, λειτουργώντας ένα πρότυπο μεγάλο -για τα δεδομένα της εποχής- παντοπωλείο.
Το 1925, στη συμβολή των οδών Λένορμαν και Παλαμηδίου, ο Αθανάσιος Κίκιζας, ο μεγαλύτερος από τα αδέλφια, ανοίγει κατάστημα τροφίμων. Η φήμη του μαγαζιού εξαπλώνεται και σύντομα δίνει το όνομά του και στην περιοχή («Γειτονιά του Κίκιζα»).
Είναι οι πρώτοι που φέρνουν ταμειακές μηχανές από την Αμερική στην Ελλάδα. Η πρώτη σχέση της οικογένειας με τον κλάδο των ζυμαρικών ξεκινάει όταν η βιοτεχνία μακαρονιών Δήμητρα που λειτουργούσε στη Λεωφόρο Συγγρού παράγει για λογαριασμό του μαγαζιού μακαρόνια με την επωνυμία «Κίκιζας».
Το 1938 ο Αλέξανδρος Κίκιζας δημιουργεί ένα συνεταιρισμό με τους ιδιοκτήτες της μικρής βιοτεχνίας και αναλαμβάνει τη διεύθυνσή της. Στα τέλη της δεκαετίας του '40 (1947) τα δύο από τα τρία αδέλφια, Αλέξανδρος και Γρηγόρης, δημιουργούν τη ΒΕΖΑΚ (Βιομηχανία Εκλεκτών Ζυμαρικών Κίκιζα) στην περιοχή της Κολοκυνθούς.
To 1965 η ΒΕΖΑΚ μετονομάζεται σε ΜΕΛΙΣΣΑ και ταυτόχρονα αρχίζει ο εκσυγχρονισμός της βιομηχανίας με την προσθήκη μηχανημάτων αυτοματοποίησης. Το 1982 αρχίζει η συνεργασία της με τους μεγάλους οίκους ζυμαρικών της Ιταλίας Barilla και Star.
Τα επόμενα χρόνια προχωρά σε στρατηγικές κινήσεις αναδιοργάνωσης και προσεκτικούς επιχειρηματικούς σχεδιασμούς, καταφέρνοντας να διατηρηθεί στα υψηλότερα σκαλοπάτια της αγοράς ζυμαρικών στην Ελλάδα.
Διατηρώντας από ένα σημείο και πάλι το απόλυτο ποσοστό στην επιχείρηση, κρατούν σε υψηλά επίπεδα τον όγκο της παραγωγής και τις εξαγωγές.
Έχουμε μπροστά μας μία αξιοζήλευτη επιχειρηματική πορεία από τη «γειτονιά του Κίκιζα» στις γειτονιές του κόσμου.


No comments

Powered by Blogger.