Εκδοτικός Οίκος ΙΚΑΡΟΣ
Iδρύθηκε το 1943 από τους Μάριο Πλωρίτη, Αλέκο Πατσιφά και Νίκο Καρύδη. Στην πορεία έμεινε μόνος ο Νίκος Καρύδης αφού ο Μάριος Πλωρίτης ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία και ο Αλέκος Πατσιφάς με τη δισκογραφία.

Ο Ν. Καρύδης έμεινε στο τιμόνι του Ίκαρου μέχρι το 1984, οπότε τον διαδέχτηκαν οι κόρες του Χρυσή και Κατερίνα και η δεύτερη γενιά συνυπάρχει με την τρίτη, συνδέοντας την αγορά του βιβλίου και το σήμερα με το ύφος και το ήθος μιας άλλης εποχής.

Με τα φτερά του «ΙΚΑΡΟΥ», όπως βάφτισε τον εκδοτικό οίκο ο ποιητής Νίκος Γκάτσος, έγινε γνωστός στο ελληνικό κοινό ο μεγάλος ποιητής της Ελλάδας και του κόσμου Κωνσταντίνος Καβάφης μέσα από μία συλλογή του που δημοσίευσε το 1948.

Το 1949 δημοσίευσε το μνημειώδες έργο του Κ.Θ. Δημαρά «Ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας» ενώ από πολύ νωρίς υποστήριξε και δημοσίευσε έργα των υπερρεαλιστών ποιητών (Γκάτσος, Εγγονόπουλος).

Επίσης, ο ΙΚΑΡΟΣ εκδίδει τις ποιητικές συλλογές των δύο, τιμημένων με το βραβείο Νόμπελ, κορυφαίων ποιητών Γεωργίου Σεφέρη και Οδυσσέα Ελύτη.

No comments

Powered by Blogger.