Καφεκοπτείο ΛΟΥΜΙΔΗΣ


Η ιστορία του καφέ στην Ελλάδα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το καφενείο, εκεί που παραδοσιακά σερβιρόταν ο καφές.

Η σύνδεση της οικογένειας Λουμίδη ξεκινάει από τη στιγμή που τα τρία από τα επτά αδέλφια της οικογένειας Αντώνιος, Νικόλαος και Ιάσων ανοίγουν το 1919 ένα κατάστημα γενικού εμπορίου στην οδό Ρετσίνας 12 στον Πειραιά.
Μόνο ο ένας εκ των αδελφών, Νικόλαος, είχε δουλέψει ως υπάλληλος σε καφεκοπτείο της Αθήνας από το 1913. Ήταν οι πρώτοι που προχώρησαν στην προώθηση αλεσμένου καφέ στο λιανεμπόριο και στο πρώτο οργανωμένο δίκτυο με διανομές στα σπίτια.
Στην αρχή με το «ζεμπίλι», στη συνέχεια με ποδήλατο και μετά με την «ιππήλατο άμαξα».
Σήμα κατατεθέν της φίρμας ο Παπαγάλος, ένα πουλί που αρέσκεται να τρώει και κόκκους καφέ.
Ανοίγουν δεύτερο κατάστημα στον Πειραιά το 1928, επεκτείνονται στη Θεσσαλονίκη ενώ κομβικό σημείο αποτελεί το άνοιγμα ενός καταστήματος στην Αθήνα το 1930, εκεί όπου παλαιότερα βρισκόταν το ιστορικό καφενείο του Χαύτα.
Τον Ιανουάριο του 1938 ανοίγει στην οδό Σταδίου 38, το γνωστό για τον κόσμο του πολιτισμού και της διανόησης «Πατάρι του Λουμίδη».
Το πέμπτο κατάστημα της εταιρείας ήταν ακριβώς δίπλα στο βιβλιοπωλείο της Εστίας με τα μικρά τραπέζια και θέα προς την οδό Σταδίου, χώρος επαφής των ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών.
Μία πραγματικά μοναδική ιστορία που θα μας τη θυμίζει για πάντα το βασικό διαφημιστικό σλόγκαν της εταιρείας που ακούμε ακόμα και σήμερα: «έκαστος στο είδος του και ο Λουμίδης στους καφέδες του».

No comments

Powered by Blogger.